MMA

Stillerin buluşması…

Karma dövüş sanatları (MMA), tarafların karşılaşmalarda üstünlük sağlamak için her türlü dövüş sanatı tekniğinden faydalanabildiği dövüş sporu. En çok tanınan karma savaş sanatları organizasyonları; Ultimate Fighting Championship ve Pride Fighting Championship’tir. Savaş sanatlarıyla ilgilenen herkesin hayatında mutlaka bir kez olsun sormuş olduğu “hangi dövüş sanatı daha üstündür?” ya da “bir boksör mü yener yoksa güreşçi mi?” benzeri sorulara şüpheye yer bırakmayacak şekilde cevap verebilmek amacıyla kurulan bu organizasyonlara artık günümüzde tek bir dövüş stiliyle katılıp başarılı olmak mümkün değildir. Sporcular kendilerini “oyunun” tüm aşamalarında geliştirmek zorundalar, bir çok dövüş sanatında uzmanlaşmış olmaları gerek. Adı üstünde Karma Dövüş Sanatları klasikleşmiş tek tip mücadele sporlarına göre çok daha komplike, karmaşık ve çok yönlüdür. Bu da bizlere şimdiye kadar hiç tecrübe etmediğimiz denli geniş ve yepyeni perspektifler sunmaktadır.

Nasıl başladı…?

M.Ö. 648’de Antik Yunan’da yapılan Olimpiyat Oyunları arasında Pankreas (Pankration) adında bir spor da katılmıştı. Pankration kelimesi Yunanca’daki her şey, tüm anlamına gelen “Pan” ile güçler anlamına gelen “kratos” kelimesinden türetilmişti ve Helenik boks ile güreşin karmasıydı. Karşılaşmalarda yalnızca iki kural vardı; biri ısırmamak diğeri gözlere zarar vermemekti. Karşılaşmalar taraflardan birinin bilincini kaybetmesi veya yenilgiyi kabul etmesiyle bitirilirdi fakat bazen de müsabıklardan birinin veya ikisinin ölümüyle son bulurdu. Kullanılan teknikler arasında yumruklar, eklem kilitleri, fırlatmalar, dirsek ve diz vuruşları ve tekmeler bulunurdu.

Büyük İskender pankreasçıların silahsız dövüşteki yetenekleri yüzünden askerlerini onlar arasından seçerdi. M.Ö. 326’da Hindistan’ı işgal ettiğinde beraberinde çok sayıda pankreasçı da bulunmaktaydı. İnanışa göre pek çok Asya savaş sanatının doğuşu da bu döneme denk gelmektedir. Pankreas günümüzde karma savaş sanatları olarak bilinen şeyin de ilk kayıtlı formunu oluşturmaktadır.

Yunanistan’daki pankreasın düşüşü Roma İmparatorluğunun doğuşuyla aynı zaman dilimine denk gelmektedir. Diğer dövüş sporları pankreasın önüne geçmiş ve Batı’da güreş ve boks hakim duruma geçmişti. Bu durum yüzyıllarca böyle devam etmiş ve Rio de Janeiro’da (Brezilya) ilk kez 1925 yılında karma savaş sanatları uygulanmaya başlamıştı.

1801 yılında George Gracie İskoçya’dan Brezilya’ya göç etmiş ve kuzeydoğu Brezilya’nın Para bölgesinde yaşamaya başlamıştı. Aynı bölgeye 1900’lerin başlarında Japon Mitsuyo Maeda da göç etmişti. Maeda bölgede kurulan kolonide Japon hükümetinin temsilcisiydi ve Graice’nin soyundan gelen Gustão ile yakın arkadaş olmuşlardı.

Maeda aynı zamanda tanınmış bir Judo şampiyonuydu ve onun oğlu Carlos’a Judo’yu öğretmeye başlamıştı. Maeda Japonya’ya döndükten sonra Carlos çalışmalarına devam eder ve kardeşine de öğrendiği sanatı öğretmeye başlar ancak Carlos bu sanata öğrendiği diğer savunma sanatından unsurları da eklemeye başlar. Carlos ve kardeşi Helio Bölgenin Karate okullarının temsilcilerinin, profesyonel boksörlerin, Capoeira’cıların ve diğer sanatçılarının katıldığı Antik Yunan’daki Pankreas karşılaşmalarını andıran Vale-Tudo karşılaşmalarına katılırlar. Helio Gracie bu karşılaşmalarda karşısına çıkan Japon dövüşçüleri, boksörleri ve güreşçileri yenilgiye uğratır.

Vale-Tudo karşılaşmaları Amerika’ya da taşınır. Gracie kardeşlerden Rorion, Tayland’a yaptığı gezilerde gizli karma dövüş karşılaşmalarına şahit olmuş olan Art Davie ve Semaphore Entertainment Group’in (SEG) başkanlığını yapmış olan Bob Meyrowitz Ultimate Fighting Championship’i kurmuşlardır.

https://www.youtube.com/watch?v=XHVviQ1Cc6Y

Kilo kategorileri, zaman veya raund kısıtlaması ve güvenlik ekipmanı bulunmayan bu karşılaşmalarda dövüşçülere sadece göz oyma, ısırma, balık kancası kullanmalarına izin verilmemekte ve dövüşler hakemin durdurması, knock out veya sözlü veya işaretle bildirilen teslimiyet ile sona erdirilmektedir.

 

 

Kısmi olarak Vikipedi’den alıntı yapılmıştır.

Jiujitsuka

Jiujitsuka

Follow by Email
Facebook
YouTube
LinkedIn
Share
Instagram